Cukru se někdy musíme vyhýbat ze zdravotních důvodů. Nejčastěji je příčinou onemocnění diabetem. Dalším důvodem je snaha zhubnout nějaké to kilo. Obvykle poté, co nás varuje číslo na osobní váze, číslo z výpočtu BMI či pouhý pohled do zrcadla v našem poněkud těsném oblíbeném kousku oblečení. Ve snaze zhubnout pak vyhlásíme cukrům boj.

 

hnědý cukr kostky

Ovšem pozor. Cukrům se nevyhneme jen pouhým neslazením nápojů a vynecháním sladkých jídel. Vyskytuje se v naší potravě v mnoha podobách. Kromě sacharózy, kterou známe hlavně v podobě bílých krystalků rafinovaného řepného cukru, jsou tu další. Ovoce je sladké díky fruktóze a glukóze. Mléčným cukrem je laktóza. A například v pivu se nachází cukr maltóza.

 

I když se rozhodneme omezit příjem energie a nesladit, nepřejdou nás hned na sladké chutě. A hledáme „zdravější varianty“. Je ale cukr hnědý či třtinový opravdu zdravější a stojí za to si za něj v obchodech připlatit?

 

Bílý zabiják?

Bílý cukr je u nás tradiční. Vyrábí se z cukrové řepy a obsahuje sacharózu. Sladí se s ním nápoje, jídla a používá se ke konzervaci. U některých potravinářských produktů ho výrobci nahrazují levnějším glukózo fruktózovým sirupem. A tyto produkty pak prezentují jako zdravější, jelikož neobsahují sacharózu. Podle odborníků nám ale tento sirup moc na zdraví nepřidá.

 

Hnědý cukr

Jde o cukr vyráběný též z cukrové řepy a samozřejmě je tedy sladký také díky sacharóze. Není ovšem vybělen (rafinován). Obsahuje tak menší množství vitaminů, vlákniny a stopových prvků. Abychom je ale v této formě využili, museli bychom ho jíst po kilech! Navíc se najdou i výrobci, kteří tento cukr vyrábí z cukru bílého přidáním karamelu.

 

hnědý cukr

 

Třtinový cukr

I ten vděčí za svou sladkou chuť sacharóze. Vyrábí se z cukrové třtiny. Ta obsahuje méně nečistot než cukrová řepa, tudíž je jeho výroba levnější. Cena u nás je vyšší vzhledem k tomu, že je dovážen z Jižní Ameriky a Asie. Se zdravými látkami v něm obsaženými je to pak obdobně jako s cukrem hnědým. Mnozí ho používají také proto, že má odlišnou (jakoby medovou) chuť, kterou mají v nápojích a jídlech raději.